Blogi

Kaupallinen vai avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä?

Digitalisaation myötä yhä harvemmalla yrityksellä – oli kyseessä sitten startup tai kokenut jätti – on vara hukata verkossa liikkuvat asiakkaat huonojen tai olemattomien verkkosivujen vuoksi.

Kaupallinen vai avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä?

Digitaalisen ympäristön intensiivisyydestä johtuen, verkkosivuston alustana toimivan julkaisujärjestelmän tulee olla ketterä, nopeasti kehitettävä ja helppokäyttöinen, jotta erilaisten sisältöjen, ulkoasujen ja laskeutumissivujen luominen olisi nopeaa ja vaivatonta. Etenkin pk-yritysten näkökulmasta ratkaisun tulisi olla luotettava ja vikkelä, mutta samalla edullinen.

Pääpiirteissään julkaisujärjestelmät (CMS) jakautuvat kahteen ryhmään: ns. ilmaisiin, avoimen lähdekoodin (Open Source) järjestelmiin ja maksullisiin, kaupallisiin julkaisujärjestelmiin. Mistä sitten tietää, millainen julkaisujärjestelmä on juuri oikea omaan tarkoitukseen? Lue alta eri ratkaisujen plussat ja miinukset.

Open Source -järjestelmien hyödyt (+)

1. Hinta

Avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmien ehdoton ja suurin kilpailuetu kaupallisia järjestelmiä vastaan on hinta, sillä itse järjestelmä on yleensä ilmainen. Pelkkä järjestelmän ilmaisuus ei tosin aina välitä koko kuvaa, sillä järjestelmän muokkaaminen integraatioiden, lisäominaisuuksien tai liitännäisten kautta on maksullista.

2. Avoin teknologia

Avoimen lähdekoodin kautta tapahtuva kehitys mahdollistaa avoimen teknologian, joka heijastuu joukkoistettuna kehityksenä – kuka tahansa voi hyödyntää palvelun perustaa ja näin ollen julkaista järjestelmään lisäominaisuuksia, integraatioita tai parannuksia. Se myös sallii kehittämisen omiin tarpeisiin, osaavissa käsissä toki.

3. Riippumattomuus

Järjestelmän ollessa julkaisija- tai lisenssiriippumaton, avoimen lähdekoodin päälle rakennettujen sivustojen siirtäminen ja kehittäminen on helpompaa.

Kaupallisten julkaisujärjestelmien hyödyt (+)

1. Palveluntarjoajan vastuu ja toimintavarmuus

Kaupallisen julkaisujärjestelmien takana on tavoite tehdä liiketoimintaa, joka tuottaa tyytyväisiä asiakkaita ja toimivia ratkaisuja. Kaupallisuus varmistaakin usein avointa lähdekoodia kattavamman tuen, vastuun säilyessä palveluntarjoajalla – tämä koskee niin ongelmanratkaisua, uusien ominaisuuksien kehittämistä kuin toimivuuttakin.

2. Helppokäyttöisyys

Kaupalliset julkaisujärjestelmät takaavat myös usein helpomman käyttöönoton ja palvelun käytön hyvin pienellä, jopa olemattomalla teknisellä tietämyksellä tai koodaustaidoilla. Palveleva tuki ja opastus ensimetreiltä asti varmistaa sujuvan käytön ja antaa yritykselle vapauden keskittyä opettelun sijasta tekemiseen.

Open Source -järjestelmien heikkoudet (-)

1. Hinta

Hinta on samalla yksi avoimeen lähdekoodiin perustuvien julkaisujärjestelmien heikkous – vaikka itse järjestelmä onkin usein ilmainen, mahdolliset laajennukset ja lisäosat voivat olla maksullisia. Lisäksi kokonaiskustannuksiin kannattaa laskea mahdollisen koodausosaamisen hankkiminen, käyttöönotto sekä ylläpitokulut.

2. Jakautunut kehittäminen

Kehityksen ollessa ns. koko julkaisujärjestelmän yhteisön vastuulla, uusien ominaisuuksien, toimintavarmuuden tai ongelmien ratkaisu ei ole taattua. Kukaan ei toisin sanoen välttämättä vastaa sinusta asiakkaana, joten toimintaasi vaikuttavat ongelmat eivät ole prioriteettilistalla ykkösenä. Toki on olemassa erikseen yrityksiä, jotka on rakentaneet palveluvalikoimaansa avoimen lähdekoodin järjestelmien päälle ja tällöin he ottavat vastuun sinusta asiakkaana.

Kaupallisten julkaisujärjestelmien heikkoudet (-)

1. Korkeammat kustannukset

Kaupallisten julkaisujärjestelmien liiketoiminnan taustalla on ajatus maksun perimisestä palvelun käytöstä, mikä taas voi tuntua monesta pienyrittäjästä haasteelliselta. Ilman osaamista tai resursseja, jo käyttöönotto, tuki ja ylläpitokustannukset voivat nousta liian korkeiksi.

2. Siirrettävyys

Kaupallisen julkaisujärjestelmän päälle rakennettu sivustokokonaisuus on vaikeaa tai joskus jopa mahdotonta siirtää uuteen palvelinympäristöön. Tämä sitoo asiakkaan pitkäksi aikaa palveluntarjoajaan. Myös palvelun kehittäminen on vaikeaa, ja omien toiveiden mukainen laajennettavuus usein olematonta.

Vaikka sekä avoimen lähdekoodin että kaupallisista järjestelmistä löytyy lukuisia muita, tapauskohtaisia hyviä ja huonoja puolia, ollaan molempien kehityksessä menossa kohti hybridimaisempaa ja ketterämpää ratkaisua. Vaihtoehtoja markkinoilla on myös kymmeniä, toinen toistaan parempia tai monipuolisempia. Se, mikä ratkaisu juuri sinulle on oikea, riippuu mm. liiketoiminnan tavoitteista, osaamisesta ja tarpeista.

Digimoguli on järjestelmäriippumaton toimija, jolla on kokemusta sadoista erilaisista verkkosivustoprojekteista vuosien varrelta. Tähän mahtuu monenlaisia ratkaisuja pienistä verkkosivustoista aina kymmenien tuhansien sivujen laajoihin kokonaisuuksiin. Julkaisujärjestelminä projekteissa on käytetty kaupallisia järjestelmiä kotimaasta ja maailmalta, mutta yhtälailla olemme olleet tekemässä lukuisia sivustoja erilaisten avoimen lähdekoodin järjestelmien päälle. Autamme jokaista asiakastamme löytämään juuri heille sopivimman ratkaisun.

Ota yhteyttä