Blogi

Viisi askelta tulokselliseen videomarkkinointiin

Kuten olemme aiemmissa blogeissamme maininneet, online-mainonta on erittäin edullinen ja tarkasti kohdennettavissa oleva digitaalisen markkinoinnin keino. Tällä kertaa päätimme lähestyä aihetta hieman toisesta kulmasta, nimittäin videomarkkinoinnin vinkkelistä.

Viisi askelta tulokselliseen videomarkkinointiin

Kuten Adwords-markkinointikin, voidaan hyvin suunnitellulla videomarkkinoinnilla saavuttaa enemmän asiakkaita juuri oikeaan aikaan ja kustannustehokkaasti. 

Videolle on myöskin kysyntää, kuten eMarketerin viime vuonna teettämä kysely paljastaa: yli neljä kertaa suurempi osa kuluttajista katsoisi mieluummin tuotteesta kertovan videon kuin lukisi saman tekstimuodossa. Video tuo myös euroja: yli 64 prosenttia käyttäjistä ostaa todennäköisemmin tuotteen videon katsomisen jälkeen kuin ilman videota. Videossa on siis voimaa. 

Videomainontaa voi toteuttaa useissa kanavissa ja usealla eri alustalla, näistä suosituimpana YouTube, Facebook ja Instagram. Emme keskity tässä kirjoituksessa niinkään tiettyihin kanaviin, vaan tarkoituksena on tarjota yleisnäkymä tulosta tuovan videomarkkinoinnin saloihin. 

1. Aseta videomarkkinoinnille budjetti

Videomarkkinoinnin kustannukset koostuvat yleensä joko AdWordsin tapaan huutokaupassa määritettävästä hinnasta (bids) ja/tai päiväkohtaisesti asetetusta maksimihinnasta. Esimerkiksi YouTuben mainostyökaluilla voit määrittää katselukertakohtaisen maksimihinnan, vaikkapa 3 senttiä per katsomiskerta. Toisaalta jos haluat rajata budjetin tarkkaan, voit asettaa budjetin ylärajaksi päiväkohtaisen hinnan, mikä taas helpottaa kustannusten tarkastelua viikko- ja kuukausitasolla. Molempia voi myös yhdistellä, jolloin maksat vain haluamasi määrän per video, tietyn päiväbudjetin raameissa. Videomarkkinoinnin hyöty perinteiseen tv-mainontaan on siinä, että maksat oikeasti vain niistä silmäpareista, jotka videosi on tavoittanut.

2. Kohdenna tarkkaan

Kuten muukin verkkomainonta, myös videomarkkinointi on äärimmäisen tarkkaan kohdennettavissa, ja elinehto kustannustehokkaalle markkinoinnille. Kanavasta riippuen kohdennusvaihtoehtoja voi olla satoja tai tuhansia, mutta muutama perusseikka on hyvä määritellä etukäteen. Ylätasolla demografiatiedot ovat peruskauraa, jotka tulee ainakin määritellä, ettei videoita näytetä väärälle sukupuoli- tai ikäryhmälle. 

Kiinnostuksen kohteet ovat yleensä tärkein ja laajin kategoria, jonka avulla tavoitat juuri oikean yleisön. Esimerkiksi Google tarjoaa reilut 2000 pää- ja ala-aihetasoa mistä valita. Voit siis esimerkiksi kohdentaa mainonnan päätasolle tietokoneet ja elektroniikka, tarkentaa sitä valitsemalla kuluttajaelektroniikka-tason tai porautua suoraan esimerkiksi alimpaan luokkaan, GPS ja navigointi. Myös muut online-mainonnan kohdennusvaihtoehdot, kuten avainsanat ja aiheeseen liittyvät sisällöt ovat valittavissa.

3. Hyödynnä hakuja

Tietyillä hakusanoilla ja -termeillä hakevat käyttäjät ovat erittäin tärkeä osa potentiaalista asiakaskuntaasi. Vaikka kohdennusvaihtoehdot mainonnalle ovatkin äärimmäisen kattavat, on ratkaisua ongelmaansa etsivälle käyttäjälle sisällön näyttäminen varmempi keino tavoittaa yleisö juuri silloin, kun he ovat vastaanottavaisimmillaan. Jos teet jo hakukonemainontaa, voit lainata luultavasti suuren osan hakutermeistä sieltä. 

Mieti myös, millaisten ongelmien, ratkaisujen tai haaveiden parissa käyttäjät viettävät aikaansa. Jos tarjoat rengashotelli- ja asennuspalvelua, ehkä voisit napata muutaman asiakkaan kohdistamalla mainontasi hakuihin “miten vaihtaa renkaat” tai “renkaanvaihto”. Yleensä hakuja tehdessä yleisösi on jo hyvin lähellä ostopäätöstä, joko vertailemassa tai hankkimassa lisätietoa aiheeseen liittyen.

4. Tarkista kanavakohtaiset vaatimukset

Hyvä videosisältö toimii yleensä kanavasta riippumatta ja koukuttaa yleisönsä, mutta videomarkkinoinnissa on tärkeä ottaa huomioon erilaiset kanavakohtaiset lainalaisuudet. Esimerkiksi YouTube-mainonnassa mahdollisuus ohittaa mainos viiden sekunnin jälkeen on kriittinen, sillä se tarkoittaa, että videosi tulee herättää mielenkiinto juuri noiden viiden ensimmäisen sekunnin aikana. Toisaalta videoiden automaattinen toistaminen (oletuksena äänettömästi) eri kanavissa on johtanut siihen, että yhä useampi lisää tekstityksen videoihin, jolloin äänetönkin video voi herättää kiinnostuksen, aluksi tekstin muodossa. 

Muista siis tarkistaa kanavakohtaiset rajoitteet, ja tarvittaessa muuta sisältö kanaviin sopiviksi. 

5. Entä sitten?

Olipa tarkoituksesi sitten lisätä verkkosivustollesi kävijöitä, buustata verkkokaupan sesonkituotteiden myyntiä tai tarjota yleisöllesi opettavaista sisältöä, videon (kuten toivottavasti kaikkien markkinointitoimenpiteidesi) tulee sisältää jokin kehote, joka ohjaa vastaanottajan eteenpäin. Alustasta riippuen linkkejä voi lisätä videon lisätietoihin, sosiaalisen median postauksiin tai vaikkapa itse videoon tekstimuodossa. Tärkeintä kuitenkin on, että katsojalle käy ilmi, mitä haluat hänen seuraavaksi tekevän, tai mistä hän löytää lisää tietoa tuotteista, palveluista ja yrityksestäsi. 

Videomarkkinointi on tehokkain keino vangita yleisösi huomio ja mahdollistaa huomattavasti monipuolisemman sekä kirjavamman keinon tarjota hyödyllistä tietoa ja kertoa kiinnostavia tarinoita kuin teksti tai kuva. 

Digimoguli on Googlen kumppani myös videomainonnan parissa. Lue lisää Google-kumppanuudestamme. Jos kaipaat apuja digitaalisen markkinoinnin ja videomainonnan saralla, ota yhtettä!

Ota yhteyttä