Blogi

WordPress – 15 tärkeintä asiaa, mitä sinun tulee tietää

WordPress on maailman hyökätyin, mutta samalla maailman testatuin ja juuri siksi yksi turvallisimmista valinnoista verkkosivualustaksi. Avaamme artikkelissa tätä ja monta muuta tärkeää aihetta.

WordPress – 15 tärkeintä asiaa, mitä sinun tulee tietää

Tervetuloa tiiviin WordPress-tietopaketin pariin. Alkuun kerromme numerofaktaa ja syitä WordPressin suosion taustalla. Omat lukunsa ovat valmisteemat ja lisäosat, niin hyvässä kuin pahassa. Tietoturva on mahdollista laiminlyödä välinpitämättömyydellä, mutta se voi olla myös verkkosivualustojen aatelia. Palvelinvalinta vaikuttaa oleellisesti sivuston nopeuteen, käytettävyyteen ja Google-sijoituksiin. Saavutettavuus on tärkeää ja siitä on osittain säädetty jo lailla. Lopuksi pohditaan mihin suuntaan WordPress on menossa.

WordPress – maailman suosituin verkkosivualusta numeroina

Syyskuussa 2020 maailmassa oli n. 1,2 miljardia verkkosivua, joista 10-15% olivat aktiivisia. Kaikista verkkosivustoista 35% ja jollakin verkkosivualustalla tehdyistä sivustoista jopa 60% on tehty WordPressillä. Joka päivä internettiin ilmestyykin 661 uutta WP-sivustoa

WordPress on paljon muutakin kuin pelkkä verkkosivualusta, sillä 28% maailman verkkokaupasta tapahtuu WP:n WooCommerce-verkkokauppalisäosan kautta. Joka päivä internettiin nouseekin 281 uutta WooCommerce-verkkokauppaa.

WordPressin suosion syyt

WordPress on paitsi selkeästi suosituin yksittäinen verkkosivualusta, ohittaa se suosiossa myös suurimman osan verkkosivuteknologioista. Mutta mistä suosio johtuu ja mitä hyötyä valtavasta suosiosta on?

Suosion suurin yksittäinen syy on todennäköisesti WordPressin avoin lähdekoodi: kuka tahansa saa käyttää sitä miten tahansa ja luoda mitä tahansa siitä – myös kaupallisesti. Moni webkehittäjä pystyykin työllistämään itsensä täysin WP-sivustoilla ja monen yrityksen liiketoiminta perustuu toiminnallisuuksien tai ulkoasujen kehittämiseen WP-sivustoille.

WordPressille löytyy paljon ulkoasuja sekä lisätoiminnallisuuksia, joita voi ladata ilmaiseksi virallisesta jakelusta tai ostaa epävirallisilta kauppapaikoilta. Niillä WP:n saa näyttämään miltä haluaa ja toimimaan kuten haluaa. Jos jotain ulkoasua tai toiminnallisuutta ei löydy valmiina, voi sellaisen tehdä itse kattavien ohjeiden avulla tai ostaa sen ammattitekijältä.

Toinen itseään ruokkiva syy suosiolle on valtava määrä ilmaisia ohjeita ja oppaita, jotka ovat suoraa seurausta WP:n suuresta suosiosta. WP.n kanssa et jää koskaan yksin. Monista foorumeista ja ryhmistä saa ilmaiseksi neuvoja, voit palkata freelancerin edullisesti läheltä ja laatukoodia tekeviä ammattitekijöitä löytyy monesta alan firmasta ja mainostoimistosta.

WordPress on turvallinen valinta paitsi laajan toimittajavalikoiman takia myös tietoturvansa puolesta. Maailman suosituin alusta on myös maailman hyökätyin, joka tarkoittaa myös maailman testatuinta alustaa. Mikään muu alusta ei pääse lähellekään edes samaa kymmenkerrointa tietoturvan testaamiseen käytetyissä työtunneissa. WP:n tietoturvaa tutkii moni suuri yritys täysipäiväisesti, joiden lisäksi myös suurten verkkosivustojen ja -kauppojen omat tietoturvasta vastuussa olevat kehittäjät tutkivat tietoturvaa. Kaikkien heidän osaamisensa kulminoituu osaltaan suoraan verkkosivualustaan tehtyihin tietoturvakovennuksiin, jotka julkaistessa päivittyvät automaattisesti ja ilmaiseksi myös kaikkien muiden WordPress-sivustoihin. WP:n tietoturvaa tulen käsittelemään tarkemmin hieman alempana.

WordPressin kahdet kasvot: .com vs .org

Moni WordPress-sivuston perustamista harkitseva törmää nopeasti WP:n kaksiin hyvin erilaisiin kasvoihin. Samalla nimellä nimittäin kulkee paitsi ladattava avoimen lähdekoodin verkkosivualusta, myös alustan kehittämisen takana olevan yrityksen, Automatticin, verkkosivupalvelu.

WordPress.com on palvelu, johon voit rekisteröityä ja luoda oman verkkosivuston tai blogin ilmaiseksi. Kuukausimaksua vastaan voit palvelusta ostaa oman domainin tai lisäominaisuuksia, kuten verkkokaupan.

WordPress.org on sivusto, jossa verkkosivualustaa kehitetään ja josta lähdekoodin voi ladata asennettavaksi omalle palvelimelle.

Molemmat sivustot sisältävät saman WordPress-alustan, mutta voivat johtaa harhaan sivustojen erosta tietämätöntä kuluttajaa. Jos joku etsii ilmaista lähdekoodia ladattavaksi, voi .com:n hinnastosivu hämmentää. Samoin jos joku rekisteröityy .org:iin ja sivuston luomisen sijaan päätyy luomaan kehittäjätilin.

Molemmissa palveluissa toimivat samat lisäosat ja teemat, joskin .comissa vasta toiseksi kalleinta kuukausimaksua vastaan. WordPress.com tekee helpoksi sivuston ylläpidon sekä huolenpidon, sillä asiakkaan ei tarvitse huolehtia palvelinympäristön asioista taikka sivuston päivityksistä. Helppoutta vastaan palvelussa on varsin korkea kuukausimaksu – samat ominaisuudet jotka saat ilmaiseksi asentamalla WP:n itse, maksaa palvelussa 45 euroa kuukaudessa.

WordPress itse asennettuna

Lataamalla ja asentamalla WordPressin itse voi päästä huomattavasti edullisemmin. Todella laadukkaan ylläpidon eli webhotellin saa jo 6-15 eurolla kuukaudessa. Laadukkaat webhotellit sisältävät valmiiksi yhden painalluksen asennusohjelman WP:lle, joten WP:tä ei tarvitse edes erikseen ladata ja asentaa itse. Edullisuutta vastaan itse asennetussa WP:ssä käyttäjä jää vastuuseen päivityksistä ja tietoturvasta.

Olemme luonneet pitkälle automatisoidun ja täysin turvallisen tavan huolehtia sivustojen päivityksistä ja tietoturvasta. Tätä työkalua tarjoamme nyt myös asiakkaillemme huolenpitopalveluna valmiiksi paketoituina erilaisiin tarpeisiin sivuston ja sen koon sekä toteutustavan mukaan. Huolenpitomme ottaa kantaakseen sen minkä WP ja webhotellit jättävät asiakkaan vastuulle.

Huolenpidon ostamisen etuna on myös sivustosi tunteva proaktiivinen webkehityksen ja markkinoinnin asiantuntijakumppani, joka kertoo myös oma-alotteisesti mahdollisuuksista kehittää, optimoida tai fiksata verkkosivustoasi tai sen saavutettavuutta.

Huolenpitopaketeistamme kirjoitin laajemman artikkelin maaliskuussa ja hieman alempana käsittelen tarkemmin huolenpidon tärkeyttä ja sen tuomia hyötyjä.

WordPress-sivuston ulkoasu: valmisteema vs. yksilöllinen toteutus

WordPress-terminologiassa teema tarkoittaa ulkoasua, joka määrittelee miltä sivusto näyttää. Monesti teema saattaa sisältää myös ulkoasuun liittyviä toiminnallisuuksia. Ilmaisia teemoja löytyy WP:n virallisesta jakelusta tuhansia valittavaksi. Ja moninkertaisesti enemmän valinnanvaraa löytyy epävirallisista kaupoista, joista teemoja pystyy myös ostamaan ammattikehittäjiltä.

Kun pureudutaan teeman ytimeen, nähdään että se ei ole pelkästään tyylitiedosto vaan kokoelma pääasiassa PHP-tiedostoja, jotka hakevat sivuston sisällöt ja asetukset WP:n tietokannasta ja rakentaa niistä halutun näköisen HTML-sivuston näytettäväksi selaimessa. Teema on sivuston tärkein yksittäinen valinta, sillä se on yksinään vastuussa sivuston nopeudesta, toimivuudesta, käytettävyydestä, saavutettavuudesta, käyttäjäystävällisyydestä ja osin myös hakukoneoptimoinnista ja tietoturvasta.

Valmisteemojen ongelmakohdat

Virallisen jakelun kautta löytyviä ilmaisia valmisteemoja on paljon ja niiden laatu vaihtelee suuresti. Julkaisuvuoden mukaan nimetyt Twenty-oletusteemat asettavatkin teemoilla koodin laatustantardin korkealle. Valmisteemojen ideana on, että niitä voi helposti muokata oman brändinsä mukaiseksi ja että ne tukevat mahdollisimman monenlaista käyttötarkoitusta.

Valmisteemojen perisynti onkin liian laaja käytettävyys ja liian kattavat muokkausmahdollisuudet. Laadukkaasti koodattu monipuolisuuskin paisuttaa teeman ja sen käyttämien resurssien määrän niin suureksi, että niillä on lähes mahdotonta saada kiitettävää arvosanaa sivuston nopeudesta. Sama ylipaino-ongelma toistuu myös maksullisten valmisteemojen kohdalla – resurssivaatimukset ovat valtavat kun samalla teemalla pitää pystyä tekemään kaikki mahdollinen.

Todella moni valmisteema sisältää paljon ongelmia nopeuden, saavutettavuuden ja käytettävyyden suhteen. Osa WP:n ominaisuuksista vaatii myös teemalta erillisen tuen, hyvänä esimerkkinä verkkokauppalisäosa WooCommerce. Monet valmisteemat ovat päässeet myös vanhentumaan, jolloin ne voivat aiheuttaa ongelmia, virheilmoituksia tai jopa tietoturvauhkia. Ne harvat laadukkaat valmisteemat ovat taas käytössä kymmenillä tuhansilla muillakin sivustoilla ja sopivan löytäminen vaatii paljon työtä, hitusen onnea sekä todennäköisesti luottokortin.

Räätälöity teema eli yksilöllinen WordPress-toteutus

Suuri osa WordPress-sivustoista tuloksensa tekevistä yrityksistä keskittyykin räätälöityjen teemojen toteuttamiseen. Kun teema rakennetaan asiakkaan tarpeita ajatellen, voidaan teeman käyttämät resurssit pitää minimissään. Teema voidaan tehdä asiakkaan visuaalisen ilmeen mukaiseksi ja rakentaa helppokäyttöisempi sekä selkeämpi sisältöeditori, joilla asiakas pystyy itse helposti luomaan yrityksenä visuaalisen ilmeen mukaisia sisältösivuja.

Yksilöllisessä teemassa voidaan keskittyä asiakkaan tarvitsemiin sisältötyyppeihin ja ominaisuuksiin, jolloin sivuston nopeus, saavutettavuus, hakukoneoptimointi ja tietoturva voidaan hioa huippulukemiin. Yksilöllisessä teemassa voidaan venyttää myös WP:n mahdollisuudet pelkästä verkkosivualustasta laajemmaksi täysiveriseksi sisällönhallintajärjestelmäksi. Yksilöllisen teeman kautta päästään muokkaamaan myös hallintapaneelia ja tekemään siitä entistäkin selkeämpi, helppokäyttöisempi ja turvallisempi.

WordPress-lisäosat: lisäominaisuuksien plussat ja miinukset

WordPress tarjoaa valmiin lisäosarajapinnan muiden tekemille ominaisuuksille. Lisäosat säästävät kehityksestä aikaa, kun aivan jokaista pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen jokaiseen sivustoprojektiin. Ominaisuuksista erityisesti mm. verkkokaupan, tietoturvakovennukset, hakukoneoptimoinnin ja lomakkeet saa helposti ja turvallisesti tehtyä lisäosilla.

Ominaisuuksien teko lisäosina on ennen kaikkea turvallinen tapa toteuttaa ominaisuus. Lisäosa on helppo päivittää keskitetysti kaikille sivustoille, sillä WordPress osaa automaattisesti päivittää lisäosan tuoreimpaan versioon. Turvaa tuo myös lisäosan automaattinen deaktivoituminen, mikäli sen sisältämä koodi aiheuttaa yllättäen virheen sivustolla. Näin koko sivusto ei kaadu vaan pelkästään ominaisuuden tarjoama lisäosa.

Lisäosien suurin miinus on se, että niitä voi käyttää helposti liikaa. Lisäosien koko vaihtelee laidasta laitaan: osa lisäosista sisältää vain muutaman koodirivin ja osa taas on isompia kuin WordPress itsessään. Ja jos jokaisen ominaisuuden toteuttaa käyttämällä uutta lisäosaa, saa sivuston helposti hidastumaan kohtuuttomasti. Mitään maagista lukua on mahdotonta sanoa kuinka monta lisäosaa on liikaa, sillä erityisesti verkkokauppalisäosa WooCommerce on hajottanut ominaisuutensa ja eri maksutapansa omiin lisäosiinsa. Näin pelkästään WooCommerce-verkkokauppa saattaa vaatia kymmeniä lisäosia.

WordPress ja tietoturva

Yksi yleisimmistä syistä valita jokin muu verkkosivualusta kuin WordPress on WP:n keräämä massiivinen määrä automatisoituja hyökkäyksiä. Joka vuosi satoja tuhansia WP-sivuja hakkeroidaan ja yleensä valjastetaan ohjaamaan liikennettä roskapostisivustoille. WordPressin valtava suosio ja avoin lähdekoodi tekevät siitä paitsi todella arvokkaan kohteen hyökätä myös helpon alustan automatisoida hyökkäyksiä.

Jos WP:stä löytää tietoturvahaavoittuvuuden, voi sitä käyttää miljoonia sivustoja vastaan suoraan. Ja koska moni WP-sivustoista sisältää myös verkkokaupan, on WordPress ja sen verkkokauppa-lisäosa WooCommerce taloudellisesti todella kannattava alusta etsiä haavoittuvuuksia. Avoimen lähdekoodin ohjelmistossa yleisesti uudet tietoturvahaavoittuvuudet ja korjaavat päivitykset julkaistaan yhtäaikaa. Mutta koska automaattisesti asentuvat päivitykset ovat varsin uusi ominaisuus ja myöskin valinnainen ominaisuus, on valtava osa WP-sivustoista vanhentuneita ja sisältävät tunnettuja haavoittuvuuksia. Jokaisen uuden tietoturvahaavoittuvuuden eli ns. nollapäivähaavoittuvuuden julkaiseminen aloittaa aina uuden kilpajuoksun sen suhteen montako sivustoa hyökkääjä ehtii murtaa ennen kuin sivustot asentavat päivitykset.

On erittäin hankalaa päästä tunkeutumaan ajantasalla olevaan WordPress-sivustoon, jossa käyttäjät käyttävät uniikkeja ja vahvoja salasanoja sekä mieluiten myös kaksivaiheista autentikointia. WordPress on heittämällä turvallisin verkkosivualusta, kun peruskovennuksista on huolehdittu. Ja takuulla myös testatuin, sillä suurten verkkosivujen omien tietoturva-asiantuntijoiden, WP:n tietoturvaa työkseen tutkivien suurten yritysten sekä lukuisten vapaaehtoisten yhteinen työpanos johtaa nopeisiin tietoturvakorjauksia sisältäviin päivityksiin, jotka päätyvät heti kaikkien WP-sivustojen käytettäväksi.

Sivustolle lisää turvaa ja käyttövuosia huolenpidolla

Ylläpito on perinteisesti tarkoittanut verkkopalvelun toimintaansa tarvitsemien resurssien tarjoamista, olivatpa ne sitten palvelinresursseja, ssl-sertifikaatti, verkkosivuston osoite tai sähköpostitilejä. Huolenpidolla tarkoitan taas tässä sellaisten verkkopalvelun hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvien palveluiden tarjoamista, jotka eivät yleensä sisälly ylläpitoon.

Ylläpitopaketit yleensä jättävät käyttäjän vastuuseen mm. sivuston päivityksistä, turvallisuudesta, sekä toiminnasta. Huolenpitopakettimme tarjoavat kattavasti mielenrauhaa sivustosi tarpeiden mukaan edulliseen kuukausihintaan. Huolehdimme puolestasi mm. sivuston ja sen lisäosien sekä teemojen turvallisesta päivittämisestä, nopeista korjauksista nollapäivähaavoittuvuuksiin, sivuston turvallisuudesta ja toiminnasta, sivuston suojaamisesta automatisoiduilta hyökkäyksiltä, kirjautumissivun vahventamisesta sekä sivuston säännöllisestä varmuuskopioinnista.

Nopea, nopeampi, WordPress

WordPress on auttamattoman hidas – jos alla on väärä palvelinratkaisu, sivusto on paisunut, välimuistia ei hyödynnetä tai teema on huonosti tehty. Verkkosivustojen nopeutta testataan yleensä Lighthouse-testillä, joka antaa nopeudelle arvosanan välillä 0 – 100. Sivuston nopeus on kiitettävä, kun se saa arvosanaksi 90 tai enemmän.

LiteSpeed-palvelin

Nopeusoptimoitu WordPress on nopea ja saa helposti kiitettäviä arvosanoja Lighthouse-testistä. Nopeusoptimointi vaatii kokonaisvaltaisesti oikeita valintoja jo palvelintasolta lähtien. Palvelinvalinta onkin kiitettävän arvosanan kannalta ratkaiseva asia, johon on onneksi yksi oikea vastaus: LiteSpeed.

LiteSpeed on paitsi kaikista nopein palvelin, tarjoaa se myös kaikista uusimmat HTTP/3 -protokollan resurssien siirtoon ja parhaan välimuistituksen mitä WP:lle saa. LiteSpeed-palvelin jakelee sivuston resurssit välimuististaan ennakoiden kävijöille seuraavan sukupolven protokollia käyttäen. Se mahdollistaa sivuston kuvien, fonttien ja tyylitiedostojen latautumisen ennätysajassa.

LiteSpeed ei ole vain moderni palvelin, se tarjoaa myös LSCWP-lisäosan WP:lle, jolla välimuistia pystyy hallitsemaan suoraan WP:n hallintapaneelista käsin. Lisäosa paitsi antaa työkalut välimuistin ohjaamiseen, siitä löytyy myös kaikki mitä nopeusoptimointiin voi tarvia ja enemmän.

Kuvien häviötön pakkaus ja selaimen välimuistin hyödyntäminen

LSCWP:n isoin hyöty välimuistin jälkeen on sen edistyksellinen kuvien prosessointi. Lisäosa osaa nimittäin hakea kaikki WP:n kuvatiedostot, prosessoida ja pakata ne häviöttömästi seuraavan sukupolven WEBP-kuvaformaattiin, tarjoilla ne uudemmille selaimille automaattisesti seuraavan sukupolven formaateissa ja vanhemmille selaimille perinteisemmissä formaateissa, sekä ladata kuvat laiskasti vasta hetkeä ennen kuin ne piirtyvät käyttäjän näyttöön.

Kuvien lisäksi LSCWP osaa prosessoida, pakata ja lähettää tyyli- sekä scripti-tiedostot, hyödyntää käyttäjän selaimen välimuistia ja jopa ennakoida käyttäjää lataamalla seuraavan sivun valmiiksi ennen kuin käyttäjä ehtii painaa sinne johtavaa linkkiä.

Saavutettava WordPress

“Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni erilainen ihminen voi käyttää verkkopalveluja mahdollisimman helposti. Saavutettavuus on ihmisten erilaisuuden ja moninaisuuden huomiointia verkkopalvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa.”
Lähde: Saavutettavuus.fi

Rakennuksesta puhutaan esteettömänä, kun sen suunnittelussa on huomioitu erilaiset käyttäjät ja sinne pääsee esimerkiksi pyörätuolilla tai sokeana. Verkkopalveluiden estettömyydestä käytetään termiä saavutettavuus ja sen tiettyä tasoa vaaditaan laissa pääosin viranomaisen asemassa toimivilta organisaatioilta.

Vaikka muiden toimijoiden verkkosivujen saavutettavuudelle ei ole velvoitetta laissa, on saavutettavuuden parantaminen ehdottomasti toimijan edun mukaista: yli 1.2 miljoonaa ihmistä pelkästään suomessa tarvitsee saavutettavuutta. Maailmanlaajuisesti jopa 15 % ihmisistä ei pysty käyttämään väärin suunniteltuja sivustoja.

Sivuston saavutettavuus voidaan jakaa kolmeen osa-alueeseen: tekniseen toteutukseen, helppokäyttöisyyteen ja helposti ymmärrettävään sisältöön. Sivuston teema vastaa yksinään kahdesta ensimmäisestä osa-alueesta, sillä sivusto rakentuu teeman rakennusohjeiden mukaisesti.

WordPress – teknologiat ja tulevaisuus

WordPress on kirjoitettu PHP-kielellä, joka on tarkoitettu dynaamisten verkkosivujen ohjelmointiin ja tietojen tallennukseen WP käyttää MySQL-tietokantaa. Molemmat teknologiat ovat hyvin perinteisiä ja kypsiä, sillä ensimmäiset versiot julkaistiin molemmista jo vuonna 1995. PHP nousi kuitenkin vasta 2010-luvulla suosituimmaksi tekniikaksi dynaamisten verkkosivujen teossa.

Dynaaminen verkkosivu tarkoittaa sitä, että verkkosivu luodaan varta vasten jokaiselle käyttäjälle sillä hetkellä kun käyttäjä avaa sivuston tai siirtyy sivuston sisällä toiselle sivulle. Yksinkertaisimmilleen vietynä palvelin hakee tietokannasta käyttäjän pyytämän osoitteen perusteella oikeat sisällöt kullekin sivulle, jonka käyttäjä avaa sivuston valikosta. Tai sivupalkissa näytetään linkki kirjautumissivulle sisään kirjautumattomille käyttäjille ja uloskirjautumislinkki sisäänkirjautuneille käyttäjille.

Dynaaminen verkkosivu vaatii paljon aktiivista palvelinresurssia, sillä jokaisen käyttäjän jokainen linkin klikkaus sivustolla vaatii palvelimelta uuden sivun rakentamisen ja lähettämisen jokaiselle käyttäjälle erikseen. Rakentamista varten sivuston rakennusohjeet sisältävä palvelin joutuu myös hakemaan jokaiseen pyyntöön dataa erilliseltä tietokantapalvelimelta. Dynaamisen verkkosivun avaaminen kestääkin kauemmin kuin staattisen verkkosivun ja palvelimen maantieteellinen sijainti vaikuttaa myös merkittävästi latausaikaan.

Teknisesti yksi isoimmista muutoksista WP:ssä tapahtui lähes tarkalleen kaksi vuotta sitten, joulukuussa 2018. Tuolloin julkaistiin WordPress 5.0, joka toi mukanaan WP:n historian kontroversiaalisimman uudistuksen: Gutenberg-editorin. Gutenberg on toteutettu uudemmilla web-teknologioilla: JavaScriptillä ja Reactilla. Uudet teknologiat ovat tuoneet WP:n sisältöeditoriin aivan uusia mahdollisuuksia, joista tärkein on on editorin lohkopohjaisuus. Gutenberg-editoria kritisoitiin pitkään ansaitusti, mutta editorin täyttäessä kaksi vuotta on se kehittynyt vakavasti otettavaksi vaihtoehdoksi myös käsinrakennettuihin sivustoihin.

Perinteisesti visuaalinen ‘raahaa & pudota’ -sisällönmuokkaus on WP:ssä onnistunut vain ns. pagebuilder-lisäosien avulla, joista tunnetuimmat ovat Divi ja Elementor. Nyt WP tarjoaa saman visuaalisen muokkauskokemuksen natiivisti omassa Gutenberg-editorissaan ilmaiseksi.

WordPress 5.6 julkaistaan ensi yönä ja isoin tuleva uudistus on Gutenberg-editorin laajentaminen myös sivupalkkien muokkaamista varten. Vuodelle 2020 WordPress onkin asettanut tavoitteeksi, että he luovat työkalun jolla voi luoda ja muokata uusia sisältöalueita Gutenberg-editorilla. Tästä voi vetää WP:n teknologioiden kannalta radikaalin johtopäätöksen: suunta on tulevaisuudessa yhä enemmän kohti JS:ä ja Reactia. Toisaalta vasta pari päivää sitten on julkaistu aivan uusi PHP 8 -versio, joten täyttä eroon pääsemistä ei WP varmasti PHP-kielestä yritäkään jo takaperinyhteensopivuuden takia.

Kuluvana vuonna Automattic, yritys WP:n takana, sijoitti miljoona euroa Forintityyn, React-frameworkkiin päättömälle WP:lle. Tulevan vuoden tavoitteet eivät ole vielä tiedossa, mutta rohkeita oletuksia voi tehdä. Uskon WP:n pyrkivän vuonna 2021 verkkosivualustasta entistä selkeämmin sisällönhallintajärjestelmäksi, jota voidaan myödyntää moderneissa API:n yli sisältönsä sisällönhallintajärjestelmistä hakevissa staattisissa sivustoissa.

Lisää aiheesta

Ota yhteyttä