Blogi

WordPress 5.2 – Helpompaa ja turvallisempaa ylläpitoa

Mitä jokainen itse ylläpidetyn WordPress-asennuksen parissa toimiva pelkää näkevänsä näkevänsä? Tyhjän valkoisen sivun.

WordPress 5.2 – Helpompaa ja turvallisempaa ylläpitoa

Valkoinen kuolinruutu on ollut alusta asti, jo 16 vuoden ajan, WordPressin tapa kertoa kohtalokkaista ongelmista lähdekoodissa. Se ei vaikuta vain sivuston vieraisiin, vaan estää myös kirjautumisen hallintapaneelin. Tähän asti kohtalokkaiden virhetilojen korjaaminen on yleensä vaatinut PHP-ohjelmointikielen osaamista ja FTP-tunnuksia webhotelliin. Keskiviikkona 8.5. saimme kaivatun käänteen parempaan, kun uunituore WordPress 5.2 sisältää kohtalokkaista virheistä automaattisesti aktivoituvan palautustilan.

Palautustila tuo WordPressin käyttäjäkokemuksen 2010-luvulle ja luo turvaa kolmanten osapuolten koodista vahvasti riippuvaisiin verkkopalveluihin. Palautustila näyttää kävijöille täysin muokattavissa olevan sivun ja lähettää ylläpitäjälle sähköpostiviestin virhetilan aktivoitumisesta. Ylläpitäjä pääsee yhä kirjautumaan sivuston hallintapaneeliin virhetilasta huolimatta, ja saa mahdollisuuden mm. laajennusten, kuten teemojen ja lisäosien, poistamisen käytöstä, oman osaamisen riittäessä ongelman korjaamisen itse WordPressin omalla PHP-editorilla tai mahdollisuuden ilmoituksen lähettämiseen suoraan ongelman aiheuttavan kolmannen osapuolen laajennuksen kehittäjälle.

Muita WordPress 5.2:n, lempinimeltään Jaco, uudistuksia on sivuston eheyden mittari, joka kertoo prosenttiluvulla sivuston terveyden ja tarvittaessa ehdottaa korjaustoimenpiteitä, jotka on jaettu kriittisiin ja suositeltuihin. Vaikka kaikkia toimenpiteitä ei osaisikaan suorittaa itse, saa silti hyvän käsityksen milloin on syytä pyytää apua ammattilaiselta.

ACF on muodostunut kulmakiveksi modernin verkkopalvelun rakennusfilosofiassa

WordPress on maailman suosituin verkkopalvelualusta, jonka päällä toimii kolmasosa maailman verkkosivustoista. WordPressillä on monta vahvuutta, joista sisältöeditori on ollut JavaScriptiin pohjautuvien blogialustojen aikakaudella kaikista kiistellyin.

Sisältöeditori oli pitkään kiiltovahattu HTML-kääntäjä minimaalisilla tekstinkäsittelyyn tarkoitetuilla työkaluilla. Vasta kuluvana vuonna WordPress 5:n myötä sisältöeditori korvattiin modernimmalla Gutenberg-editorilla.

Kuva: advancedcustomfields.com

Moderni verkkopalvelu rakentuu sivuston graafisen ohjeiden mukaisista lohkoista. Vanha klassinen editorikin tukee HTML-koodia, mutta sillä lohkojen kopioiminen tai muokkaaminen sisällöntuottajan puolesta on hyvin epäkäytännöllistä ja hankalaa. Käyttäjäystävällisissä projekteissa sisältöeditori korvataan Advanced Custom Fields PRO -sisältöeditorilla. Oman sisältöeditorin hyöty on helppo muokattavuus, lokalisointi eli käännettävyys, ja laajat kenttävaihtoehdot. Sisällönsyöttäjältä on helppo pyytää kaikki tarvitut tiedot kuhunkin lohkoon, ja lohkot ovat helposti uudelleenkäytettäviä.

Pudotusvalikosta valittavat lohkot ovat kuitenkin epäkäytännöllisiä suurissa sivuissa ja lohkojen uudelleenjärjestely hankalaa, jos suuren lohkon pituus venyy monen näytön korkeudelle. Myöskään lohkoa ei pysty esikatselemaan editorissa, joten lopputulos täytyy käydä katselemassa suoraan sivustolta.

ACF 5.8:n tuki Gutenberg-lohkoille

Keskiviikkona julkaistiin myös kauan odotettu ja huolella rakennettu Advanced Custom Fields 5.8 -sisältöeditori WordPressille. Uusimmassa versiossa on odotettu tuki uuden Gutenberg-editorin lohkojen rakentamiseen. Nyt ACF:n kenttien toiminnallisuudet ja edut saadaan yhdistettyä tekstieditorin käytännöllisyyteen pitkiä sivuja editoidessa ja suuria lohkoja käytettäessä.

Kuva: advancedcustomfields.com

Enää ei tarvitse rakentaa kokonaista sisältöeditoria uudelleen jokaiseen projektiin, vaan olemassa olevan editorin rikastaminen riittää. Lohkoa klikatessa saa eteensä tarvittavat sisältö- ja asetuskentät, ja lohkon näkee esikatseluna jo editorissa. ACF:n hyödyntämä natiivi tuki lohkoille mahdollistaa myös uudelleenkäytettävät lohkot. Uudelleenkäytettäviä lohkoja voi asettaa useille sivuille, ja yhtä muokatessa kaikki päivittyvät.

Isoin etu WordPress-kehittäjän näkökulmasta on ACF:n kokonainen PHP-pohjainen framework uusien Gutenberg-lohkojen kehittämistä varten. Framework muuttaa WordPressin JS-pohjaisen lohkosovellusrajapinnan tutuksi ja turvalliseksi ACF-koodiksi. Lohkojen luomisesta tulee huomattavasti helpompaa ja yleisempää. WordPress 5.2. valmistautuu lohkojen määrän kasvuun myös uudella lohkojen hallintaan tarkoitetulla työkalulla. Työkalulla on helppo piilottaa lohkoja, joita ei koe tarvitsevansa.

Mikäli olette uudistamassa verkkopalveluanne ja alustaksi on valikoitunut WordPress niin ota rohkeasti yhteyttä. Suunnitellaan tarpeisiinne sopiva moderni kokonaisuus.

Lisää aiheesta

Ota yhteyttä